Спостерігаючи за дітьми, можна відзначити, наскільки вони різні. І мова тут не тільки про зовнішність та звички, а ще й про темперамент. Відомо, що темперамент проявляється вже у ранньому дитячому віці, тому навіть у дошкільника можна визначити, хто він – флегматик, холерик, сангвінік чи меланхолік. Ці знання допоможу дорослим краще зрозуміти свою дитину та визначитися з тим, як правильно її виховувати.

Як розвивається темперамент у дітей?

Темпераментом називають сукупність фізіологічних та психічних особливостей певної людини. Це вроджена характеристика, тому змінити чи відкоригувати її протягом життя неможливо.

Вважають, що темперамент успадковується дитиною від батьків. Причому в однієї дитини можна відзначити як риси батька, так і деякі особливості характеру матері. Саме цим пояснюється той факт, що в однієї й тієї ж пари можуть бути діти з різними типами темпераменту.

Відзначити домінуючий тип темпераменту у дитини можна вже після 3-річного віку, коли він починає свідомо контролювати свої емоції та поведінку.

Темперамент і характер – одне й те саме?

Деякі впевнені, що темперамент і характер – це те саме. Однак темперамент – це особливість людини залежно від її психічної та динамічної діяльності, а характер – це сукупність особливостей, зумовлених її поведінкою.

Темперамент – це уроджена характеристика. Характер же розвивається протягом життя, базуючись на особливостях темпераменту дитини. Іншою відмінністю цих понять називають те, що темперамент пов’язаний з біологічними властивостями організму, а характер обумовлений тим соціальним середовищем, де людина живе.

Як темперамент впливає розвиток дитини?

Темперамент визначає активність дитини, її здатність переключатися між різними видами діяльності та реагувати на навколишнє середовище. Знаючи всі ці особливості, дорослі мають можливість краще зрозуміти малюка та підібрати оптимальний підхід до нього.

Вже у ранньому дитячому віці поведінка малюків істотно відрізняється. Темперамент є психологічною характеристикою, яка визначає особистість:

  1. Дитина-холерик відрізняється рухливістю. Його можна охарактеризувати як неврівноважений. Холерики мають сильну і стійку нервову систему.
  2. Сангвінік також має сильну нервову систему та відрізняється рухливістю. Проте така особистість завжди більш урівноважена.
  3. Флегматики інертні, врівноважені та мають сильну нервову систему.
  4. Меланхоліки інертні, неврівноважені, їх нервову систему можна охарактеризувати, як слабку.

Зустріти дитину з чистим типом темпераменту практично неможливо. Зазвичай вони змішані. Від того, який із них переважає, залежить:

  • стійкість психіки, легкість зміни психічних явищ;
  • швидкість психічних процесів (мислення, можливість зосередитись);
  • темп діяльності та швидкість виконання процесів;
  • інтенсивність психічних процесів (сила волі тощо).

Розуміння цього допоможе дорослим правильно організувати навчальний процес і вибрати підходящий варіант виховання.

Дитина-флегматик

Таку дитину можна охарактеризувати як спокійну, добру і незворушну. Діти-флегматики люблять бути на самоті і погано переносять перебування у гучних компаніях. Дитина з таким типом темпераменту врівноважена, проте їй дуже складно спілкуватися, а тим більше ділитися своїми думками та переживаннями з іншими людьми. Через свою повільність флегматики часто спізнюються і не встигають вчасно виконувати потрібну роботу.

До їх позитивних якостей відносять:

  • добродушність;
  • постійність;
  • цілеспрямованість.

З негативних можна відзначити відсутність емоцій, через що оточуючим складно зрозуміти, що думає та відчуває людина, повільність та впертість.

Головним завданням батьків такої дитини є навчити її висловлювати свої емоції. Також психологи радять купити малюкові домашнього вихованця, якого він доглядатиме і піклуватиметься.

Багато хто звертає увагу на повільність флегматика, що може виводити оточуючих із рівноваги. Однак слід зрозуміти, що таким чином дитина просто виявляє свою стриманість. Щоб уникнути проблем у майбутньому, батьки можуть навчити її швидше впоратися зі своїми справами.

Дитина-холерик

Діти-холерики дуже галасливі та активні. Спостерігаючи за ними, складається враження, що вони заповнюють собою абсолютно все довкола. Така дитина дуже швидко захоплюється, проте нерідко кидає розпочату, але не завершену справу. Особливо, якщо вона виявляється складною, нудною або швидко їй набридає.

Оскільки така дитина постійно кудись поспішає, вона може говорити швидко і невиразно, ковтаючи слова або не договорюючи закінчення. Така квапливість нерідко стає причиною прикрих помилок, незважаючи на те, що дитина знає відповідь.

До позитивних якостей холерика можна віднести:

  • цілеспрямованість;
  • активність;
  • товариськість.

З негативного варто виділити схильність до істерик, підвищену дратівливість, неприйняття критики на свою адресу, надмірну емоційність.

Завданням батьків є навчити малюка контролювати свої емоції та керувати ними. Холерику складно подолати емоції без сторонньої допомоги. Тому важливо цікавитись у малюка, що він відчуває у конкретний момент. Після цього разом слід розібрати емоцію та знайти вихід, навчитися контролювати почуття, керувати ними.

Дитина-сангвінік

Дитина з таким темпераментом відкрита та товариська. Вона активна, але при цьому для неї властива врівноваженість. Сангвінік просто знаходить спільну мову абсолютно з усіма, тому часто стає заводилою чи лідером колективу.

Серед позитивних якостей сангвініків виділяють:

  • відкритість;
  • життєрадісність;
  • різнобічність.

Говорячи про негативні якості, варто відзначити поверхневість та швидкий перехід від однієї справи до іншої, причому не закінчивши перше.

Батьки зобов’язані навчити дитину-сангвініка доводити до логічного завершення будь-яку розпочату справу. Для цього варто привчити малюка самостійно планувати свій день. На це може піти дуже багато часу, але якщо батьки будуть послідовні і маленькими кроками рухатимуться до наміченої мети, у них обов’язково все вийде. При цьому варто хвалити дитину за будь-який, навіть найменший, але при цьому заслужений успіх.

Дитина-меланхолік

Для меланхоліка характерна сором’язливість. Такі діти легко губляться, якщо щось у їхньому житті йде за незвичним або незапланованим маршрутом. Вони постійно і за все переживають, вирізняються високою чутливістю. Через те, що меланхоліки не здатні розповісти про свої почуття та переживання, вони можуть сильно страждати. Їм складно концентрувати увагу на чомусь одному, через що вони розсіяні та не можуть зосередитися на уроці.

До позитивних якостей дитини з таким типом темпераменту відносять:

  • щирість;
  • старанність;
  • акуратність;
  • відповідальність.

З негативного можна виділити повільність, замкнутість, нерішучість та підвищену тривожність.

Такі діти особливо потребують підтримки, похвали з боку дорослих. Через свою невпевненість, вони бачать лише свої недоліки, зовсім не помічаючи своїх переваг. Тому завданням батьків стає навчити малюка вірити у власні сили.

Як визначити, який темперамент у дитини?

Щоб визначити темперамент дитини, необхідно за нею поспостерігати:

  1. Якщо дитина активна, швидко приймає рішення і знаходить вихід із ситуації, не може довго чекати, то перед вами типовий холерик. Він може бути агресивним, запальним, нестримним і прямолінійним, тому завжди говоритиме в очі все, що думає. Виконувати монотонну роботу така дитина нездатна. Вона може швидко захопитися, але також швидко охолонути і залишити незакінчену справу.
  2. Дитина завжди у хорошому настрої. Так найчастіше характеризують сангвініків. Вона завжди впевнена у своїх діях та врівноважена, легко йде на контакт. Діти-сангвініки активні та товариські. Навіть у стресових ситуаціях вони залишаються спокійними. Говорять голосно та чітко, активно жестикулюють та мають яскраву міміку. Сангвінік із задоволенням починає нову справу, причому не кидає, доки не доведе її до логічного завершення. Їхньою відмінністю стає цілеспрямованість і працездатність. Будь-яку невдачу сангвінік переносить з легкістю.
  3. Спокій та врівноваженість – це основні характеристики меланхоліка. Зазвичай вони намагаються уникати гучних компаній, повільні, не намагаються вирватися в лідери. Такі діти посидючі, розважливі. Вони дуже мало говорять і ніколи не розпочинають розмови першими. Для дитини з таким типом характеру властива завзятість, тому намагаються довести почате до кінця. Мова таких дітей тиха, спокійна та розмірена. Жести, міміка та емоції у них, як правило, відсутні або практично невиразні. Зате вони завжди постійні в інтересах та захопленнях.
  4. Спокій, повільність – це особливості флегматика. Деяких дорослих це може дратувати. Проте лаяти дитину через те, що вона все робить занадто повільно, не можна, оскільки це може негативно позначитися з її ставленні до себе у дорослому віці. Флегматик самостійний та відповідальний. Головне, щоб батьки створили для нього такі умови, за яких йому доведеться виявляти зібраність. За будь-яке досягнення дитину потрібно хвалити. Дитина-флегматик віддає перевагу спокійним іграм і може цілий день просидіти на одному місці, якщо захопиться будь-яким заняттям. Батьки повинні стимулювати її до активності, разом займатися спортом, грати в активні ігри. Але при цьому важливо поважати її внутрішній спокій і не намагатися влізти в особистий простір.

Навіщо треба знати темперамент своєї дитини?

Знання про тип темпераменту дитини дадуть змогу батькам обрати оптимальну методику її виховання та навчання. Це полегшить життя всім – і дорослим, і дітям, адже можна буде ефективно взаємодіяти у всіх сферах: навчанні, відпочинку, побуті. Крім цього, батькам буде легше побачити та проаналізувати сильні та слабкі сторони свого малюка, допомагаючи йому впоратися зі складнощами, характерними для його типу темпераменту.

Чи потрібно враховувати темперамент дитини у вихованні та навчанні?

При вихованні та навчанні дитини дуже важливо враховувати тип її темпераменту. Це дозволить дорослим уникнути безлічі помилок та допомогти дитині змінюватися, долаючи складності та пристосовуючись до навколишніх умов. Таким чином вдасться продуктивніше розвивати сильні сторони малюка, а слабкі звертати на користь.

Також читайте у нашому блозі: Дошкільні заняття: у що пограти з дитиною 5-6 років удома.

Висновки

Оцінка та визначення типу темпераменту допомагає збільшити ефективність навчання та виховання дитини. Темперамент є вродженою особливістю, яку змінити неможливо. Але розуміючи, які особливості закладені в дитині природою, дорослі зможуть допомогти малюкові навчитися керувати своїми почуттями, емоціями, розвинути впевненість у собі та інші якості, які можуть бути йому корисними.

Автор:

Сторожук Олександр Михайлович

CEO DV clinic, психофізіолог

Задати питання або записатися на прийом

Запитати в Viber

Запитати в Telegram

Запитати в Facebook

Спробуйте стікерпаки нашого центру

перейдіть за посиланням для завантаження

dv278