Синдром дефіциту уваги і гіперактивності (РДУГ) – це стан, пов’язаний з порушенням психоемоційного розвитку дитини. Особливістю таких малюків є висока активність, неможливість зосередитися на чомусь одному, запальність. Але такий стан можна відкоригувати, якщо почати лікування якомога раніше.

Причини розвитку РДУГ у дітей

Помітити у малюка ознаки синдрому дефіциту уваги і гіпертонусу батьки можуть вже у 2-3 роки. Однак часто їх списують на недисциплінованість дитини, звертаючись до фахівця тільки в 7-10 років, коли навчання і домашні справи починають вимагати зосередженості і уважності, які у пацієнтів зі РДУГ відсутні.

Причиною розвитку порушення можуть стати:

  1. Ускладнення під час вагітності. Сюди відносять ранній токсикоз, гестоз, внутрішньоутробну гіпоксію плода.
  2. Ускладнення під час пологів (передчасні, стрімкі і т. д.).
  3. Низька маса тіла дитини при народженні або перенесені важкі захворювання протягом першого року життя.
  4. Наявність у вагітної шкідливих звичок, важка праця або робота в шкідливих умовах у період виношування плоду.

Симптоми РДУГ

Виділяють три основні ознаки синдрому дефіциту уваги, що супроводжується гіперактивністю. До них відносять:

  1. Неуважність. Дитині складно на чомусь зосередити увагу. Вона постійно відкладає рішення проблем, ніколи не доводить розпочату справу до кінця. Часто втрачає або забуває свої речі, не чує, що їй говорять дорослі.
  2. Гіперактивність. Малюк весь час знаходиться в русі. Його складно утримати на одному місці. Такій дитині дуже важко висидіти урок. Вона буде постійно соватися, хвилюватися, може самостійно вставати і ходити по кабінету. Дитина не дослуховує співрозмовника, вигукує, відволікається.
  3. Імпульсивність. Дитина ніколи не замислюється над відповіддю на питання, відповідаючи перше, що спадає в голову. Від цього виходить, що вона відповідає невірно. Те ж відноситься і до її дій. Вона не замислюється над наслідками або порядком виконання дій. Дитині складно слідувати інструкціям.

Такі порушення призводять до того, що дитина втрачає мотивацію, їй складно сформулювати свої думки і адаптуватися до соціуму. Наслідками РДУГ можуть бути випадкові травми, складності адаптації в колективі, конфлікти з однолітками, регулярні перепади настрою.

До основних ознак РДУГ також можуть приєднуватися й супутні симптоми:

  • складності в навчанні навіть незважаючи на високі інтелектуальні здібності;
  • тіки;
  • швидка стомлюваність;
  • наявність фобій, тривожного і депресивного стану;
  • аутизм;
  • проблеми зі сном;
  • порушення вимови або поведінки.

У незначної кількості пацієнтів зі РДУГ симптоми у міру дорослішання зникають. Але більшість із них неприємні ознаки все ж будуть супроводжувати все життя.

Як діагностувати РДУГ у дитини?

Щоб діагностувати синдром дефіциту уваги, що супроводжується гіперактивністю, лікар проводить опитування, спостерігає за малюком. Отримавши від батьків відповіді на свої питання, лікар може скласти повну картину і визначити, чи дійсно перед ним пацієнт зі РДУГ або скарги батьків пов’язані з перехідним віком дитини. Спеціальних лабораторних або інструментальних методів діагностики синдрому не існує.

Лікування

Лікування синдрому дефіциту уваги і гіперактивності має бути комплексним і включати в себе наступне:

  1. Нейропсихологічна реабілітація. Методика полягає у проведенні занять з фахівцем, в ході яких дитині пропонують виконати спеціальні розумові або фізичні вправи, здатні відкоригувати певні здібності, сформувати мінімальні навички самоконтролю.
  2. Біологічний зворотний зв’язок. Дана методика відноситься до високотехнологічних і дозволяє малюкові тренувати здатність регулювати свій стан. Для цього використовуються спеціальні завдання на комп’ютері, під час виконання яких тренуються певні структури головного мозку. При цьому використовується спеціальне обладнання, яке фіксує показники мозкової активності маленького пацієнта.
  3. Психотерапевтична допомога. З дитиною працює психотерапевт, який формує у неї навички соціальної взаємодії, вчить комунікації з батьками та іншими людьми.
  4. Проведення медикаментозного лікування, що базується на прийомі психостимуляторів, здатних полегшити симптоми патології.

Крім того, таким пацієнтам показані:

  • заняття з дефектологом, логопедом, психологом;
  • тривалий відпочинок;
  • щадний режим навчання (навчання на дому або в спеціалізованих класах з невеликою кількістю учнів);
  • збалансований режим харчування;
  • фізична активність.

Профілактика синдрому дефіциту уваги і гіперактивності

Щоб уникнути розвиток РДУГ у дитини, батьки повинні:

  • відмовитися від шкідливих звичок на етапі планування і виношування дитини;
  • пройти генетичне обстеження на ранніх термінах вагітності;
  • спостерігатися у гінеколога протягом всієї вагітності;
  • відмовитися від практики домашніх пологів і народжувати в клініці під наглядом досвідченого акушера;
  • при виникненні будь-яких підозр на наявність у дитини РДУГ пройти обстеження у фахівця.

Дитина з діагнозом РДУГ повинна лікуватися під наглядом лікаря. Крім цього, важлива корекція її поведінки досвідченим психологом і педагогом.

Автор:

Сторожук Олександр Михайлович

CEO DV clinic, психофізіолог

Задати питання або записатися на прийом

Запитати в Viber

Запитати в Telegram

Запитати в Facebook

Спробуйте стікерпаки нашого центру

перейдіть за посиланням для завантаження

dv278