Реабілітація порушень опорно-рухового апарату

Реабілітація порушень опорно-рухового апарату

Опорно-руховий апарат (ОРА) – це сукупність кісток, м’язів, суглобів, зв’язок і сухожиль, які відповідають за захист внутрішніх органів, руху та пересування тіла. ОРА – одна з найскладніших систем організму за своєю організацією та функціональністю. Його захворювання найчастіше значно погіршують якість життя, пригнічують здоровий психологічний стан людини і є ґрунтом для захворювання інших органів і систем людського організму.

Причин виникнення патології опорно-рухової системи велика кількість, серед яких слід зазначити наступні:

  • надмірні фізичні навантаження без належного відпочинку на відновлення;
  • малорухомий спосіб життя (гіподинамія);
  • постійне статичне навантаження (сидяча робота);
  • травми;
  • ускладнення після інфекційних захворювань;
  • аутоімунні пошкодження опорно-рухової системи;
  • порушення обміну речовин (надлишкова вага).

Окремо слід згадати про нейро-трофічний механізм розвитку патології: при пошкодженні ЦНС або периферичної нервової системи окремі ділянки опорно-рухового апарату не отримують нервової імпульсації, що приводить до атрофії та пониженню стійкості до зовнішніх стимулів. Найчастіше, периферична нервова система пошкоджується самим же опорним апаратом (заземлення нервами спинномозкових корінців при зміщенні хребців, подразнення остеофітами, грижею та ін.), що замикає вадне коло.

Реабілітація опорно-рухового апарату – це розділ медицини, який направлений на відновне лікування захворювань, вторинну профілактику захворювань суглобів та хребта, збільшення функціональних резервів, компенсацію порушених функцій і відновлення працездатності.

Невід’ємною частиною лікувального процесу є ЛФК (лікувальна фізкультура). Цей напрямок терапії показав себе як дуже ефективний метод лікування захворювань опорно-рухового апарату.

Автор:

Сторожук Марія Вікторівна

Співзасновник, психолог, сертифікований фахівець методу біоакустичної корекції

Задати питання або записатися на прийом

Запитати в Viber

Запитати в Telegram

Запитати в Facebook

Спробуйте стікерпаки нашого центру

перейдіть за посиланням для завантаження

dv278