Как исправить дефекты речи у детей?

Як виправити дефекти вимови у дітей?

До чотирирічного віку у маленьких дітей відбувається поступове формування правильної вимови звуків. Якщо до 4 років будь-які дефекти все ж спостерігаються, малюкові рекомендують відвідати логопеда. Кваліфікований фахівець зможе визначити причину порушень і підбере найбільш ефективний метод корекції.

Які бувають порушення вимови у дітей?

Логопеди відзначають, що останнім часом кількість дітей, у яких є будь-які порушення вимови, помітно зросла. Найчастіше зустрічаються такі дефекти:

  1. Дислалія. Порушення, при якому малюкові складно вимовляти шиплячі звуки. Щоб зрозуміти, в чому причина, знадобиться консультація стоматолога, отоларинголога і невропатолога.
  2. Риносалія. При такій патології голос дитини звучить гугняво. Таких пацієнтів відправляють на консультацію до отоларинголога.
  3. Заїкання. Дана патологія пов’язана з порушенням ритму вимови, розтягуванням окремих звуків. Для визначення причини і вибору лікування знадобиться консультація педіатра, психолога і невропатолога.
  4. Дисфонія – дефект, пов’язаний з порушеннями в голосовому апараті.
  5. Алалія – патологія, пов’язана з порушеннями в зоні головного мозку, що відповідає за відтворення звуків. При цьому порушень у розвитку малюка немає. Лікування проводиться спільно з невропатологом.
  6. Афазія – патологія вимови, обумовлена ​​ураженням головного мозку.
  7. Затримка мовного розвитку вимагає комплексного лікування у логопеда і невропатолога.

Іноді причиною порушення є самі батьки, які неправильно говорять з малюком, сюсюкаючи або перекручуючи слова. Дитина, наслідуючи їм, неправильно повторює і запам’ятовує некоректну вимову. Також спровокувати порушення здатні деякі інфекційні захворювання, часті стреси в родині і т. д. На щастя, більшість порушень піддаються корекції. І найпростіше впоратися з ними саме в дитячому віці.

Коли потрібно починати лікування?

До чотирирічного віку дефекти вимови – це нормальне явище. Зазвичай їх діагностика проводиться з 5-6 років. У цей період логопед вже може точно сказати, чи дійсно неправильна вимова окремих звуків є порушенням або це вікове явище. Бувають випадки, коли дефекти мови у дитини тимчасові і до 6 років компенсуються самостійно без сторонньої допомоги.

Але коли шестирічна дитина говорить дуже нерозбірливо і навіть батькам важко її зрозуміти, без допомоги фахівця не обійтися. Також батьки повинні звернутися до фахівця, якщо школяр:

  • зазнає труднощів із запам’ятовуванням букв, їх написанням, заучуванням віршів або не може відтворити ритм;
  • має складності з повторенням групи цифр або складів;
  • ігнорує букви або звуки, які розташовані на початку або в кінці слова;
  • при розмові дитина змішує літери, зазнає труднощів при читанні вголос;
  • не може прочитати складні слова, не розуміє сенс почутого або прочитаного;
  • спотворює слова, не може читати з виразом;
  • пропускає букви або переставляє їх під час письма;
  • має поганий почерк, виходить за поля зошити;
  • не здатний визначити межі слова, речення;
  • добре знає правила правопису, але не може застосувати їх при написанні слів або речень.

Навіщо потрібно виправляти дикцію у дітей?

Багато батьків не вважають порушення мови серйозною проблемою. Наприклад, картавість рідко викликає у дорослих настороженість, а деякі й зовсім називають її милою. Однак важливо враховувати деякі моменти:

  1. Будь-яке порушення вимови свідчить про проблему – щось в організмі дитини не функціонує належним чином. Це може бути вроджене порушення розвитку мовного апарату або некоректне функціонування певних ділянок головного мозку. Визначити це здатен тільки досвідчений логопед.
  2. Діти здатні бути жорстокими. І нерідко нешкідливі на перший погляд порушення вимови у однолітків стають предметом жартів, глузувань або навіть знущань, яким малюки ще не навчилися протистояти. У таких випадках діти здатні замикатися в собі. Вони стають мовчазними, втрачають інтерес до навчання і всього, що їх оточує.

Тому батькам не варто сподіватися на те, що незначне заїкання або картавість зникнуть самостійно. Вони можуть заподіяти дитині величезної шкоди і негативно відбитися на розвитку особистості. Помітивши будь-який дефект вимови у дитини, необхідно проконсультуватися з фахівцем.

Як проходить виправлення дефектів мовлення при заняттях з логопедом?

Лікувати порушення вимови у дітей повинні логопед спільно з неврологом:

  1. Завдання невролога полягає у визначенні основної патології, яка призвела до порушень. Виправити їх зазвичай допомагають ноотропи, препарати, що покращують стан судин, вітамінно-мінеральні комплекси. Якщо причина полягає в наявності новоутворення в головному мозку, потрібно його видалення.
  2. Логопед формує правильні навички вимови звуків і слів. Це дуже складна і тривала робота. Тому обійтися декількома сеансами не вийде. Займатися з логопедом потрібно не менше 2-3 місяців.

Щоб прискорити процес корекції мовлення, фахівець може використовувати спеціальний логопедичний масаж. Він проводиться вручну або з використанням металевого зонда. Основне завдання цієї процедури – зміцнити м’язи або усунути їх гіпертонус, відновити функцію ковтання, розвинути функції мовного апарату.

У кожному разі методи корекції дефектів мовлення підбираються індивідуально, враховуючи особливості дитини, її вік, тип порушення. Якщо ви спіткали таку проблему, не затягуйте візит до лікаря – запишіться на консультацію в наш медичний центр.

Автор:

Сторожук Марія Вікторівна

Співзасновник, психолог, сертифікований фахівець методу біоакустичної корекції

Задати питання або записатися на прийом

Запитати в Viber

Запитати в Telegram

Запитати в Facebook

Спробуйте стікерпаки нашого центру

перейдіть за посиланням для завантаження

dv278