Игры для детей 5-6 лет с родителями дома

Ігри для дітей 5-6 років з батьками вдома

Ігри для дошкільника – це не тільки спосіб весело провести час, а ще й можливість розвитку, становлення особистості. Завдяки їм можна розвивати кругозір дитини, тренувати її уважність та посидючість, освоювати правила та формувати інші корисні навички. Тому кожен з батьків повинен знати, які ігри для дітей 5-6 років краще вибрати.

Пізнавальні

Основне завдання пізнавальних ігор – навчання дитини. Тому, як правило, у цих іграх дитині пропонують знайти зайвий предмет у ряду, вийти з намальованого лабіринту тощо. Для гри можуть знадобитися спеціальні картки, пазли, трафарети та інший дидактичний матеріал.

При цьому батьки повинні розуміти, що грати в ігри дитині 5-6 років має бути цікаво. Тому не потрібно перетворювати дитячу кімнату на шкільний клас. Малюкові має бути весело, але при цьому він повинен освоювати певні навики.

Усі пізнавальні ігри можна умовно поділити на кілька категорій:

  1. Ігри, які навчають читанню та письму. Для цього можна використовувати картки із зображенням літер та слів. Таким чином дитина зможе вивчити алфавіт і знаходитиме потрібні літери в словах.
  2. Ігри, які навчають математиці. Спочатку дитина вивчає цифри, пізніше вона зможе рахувати та проводити прості обчислення. Крім цього, такий вид ігор передбачає вивчення геометричних фігур, пошук пропущених цифр у ряді тощо.
  3. Ігри, які навчають переказувати. Такі ігри для дітей та батьків будуть дуже корисні, оскільки вони здатні розвивати пам’ять. Гра полягає в тому, що дитині буде запропоновано переказати зміст прочитаної книги або переглянутого мультфільму. Окрім цього, можна разом із дитиною придумати та розіграти казку.

Настільні

Настільні ігри для дітей та батьків – дуже захоплююче заняття, яке допомагає навчитися домовлятися один з одним та діяти за певними правилами. При виборі конкретної гри, необхідно враховувати інтереси та захоплення дитини. Серед популярних ігор для всієї родини можна виділити:

  1. Дженґа. Вона допомагає розвинути у дитини дрібну моторику. Ігровий набір складається з дерев’яних брусків, які використовують для спорудження вежі. У першому ряду кладеться 3 бруски. Далі укладаються ще три, але вже в іншому напрямку. Після того, як башта буде готова, гравці по черзі починають витягувати по одному бруску. Важливо, щоб після цього вежа не впала.
  2. Монополія. Варіацій цієї гри безліч. У тому числі є й гра, що підходить для дітей 5-6 років. Процес заснований на киданні кубика та русі по ігровому полю. При цьому гравець може купувати різні об’єкти або змушений сплачувати податки, якщо потрапляє на клітинку, котра належить супернику. Завданням цієї гри є формування у малюка навичок економіки.

Розвиваючі

Такий вид ігор спрямований на розвиток:

  1. Інтелекту. Сюди відносяться всілякі вікторини та ребуси. Щоб дитині було веселіше грати, її можна зацікавити призом, який видаватиметься за правильні відповіді чи інші дії, про що гравці домовляються ще до початку гри. При цьому важливо розуміти, що дитині лише 5-6 років, тому й питання мають бути відповідними.
  2. Мова. З їхньою допомогою дитина буде вчитися висловлювати словами свої думки. Наприклад, їй пропонують підібрати риму до слова, антонім чи синонім.

Логічні

Виходячи з назви, зрозуміло, що такі ігри для дітей 5-6 років розвиватимуть у дитини логічне мислення. Як приклад можна назвати такі ігри:

  1. Аналог дорослої гри «Хто хоче стати мільйонером?». Для неї знадобляться картки з питанням та відповідями, одна з яких правильна і її потрібно вибрати дитині.
  2. Судоку. Це числова головоломка, найпопулярніша серед багатьох дорослих. Дитині 5-6 років також можна запропонувати у неї пограти, обравши найменшу та примітивну таблицю. Приклад таких таблиць можна знайти в інтернеті. Тут малюк має заповнити порожні клітинки, використовуючи своє логічне мислення.
  3. Розгадування ребусів та головоломок також буде дуже корисним для дошкільника.

Ігри для дошкільника на увагу та пам’ять

Окремі види ігор допомагають тренувати пам’ять та увагу. Декілька варіантів гри:

  1. Необхідно взяти низку предметів (ложка, гребінець, іграшки, посуд). Спочатку батьки мають показати їх усі дитині. Після цього зав’язати їй очі та за допомогою підібраних предметів видавати різні звуки. Це може бути постукування, потряхування тощо. Завдання дитини – назвати використаний предмет.
  2. Ще одна забава, яка допомагає тренувати пам’ять та уважність – запам’ятовування знахідок. Грати у неї дуже просто та весело. Перший гравець каже будь-яку фразу. Наприклад: «Я увійшов на кухню і знайшов там …». Другий гравець доповнює цю фразу ще одним будь-яким словом чи фразою. Наприклад, «Я увійшов на кухню і знайшов там нову синю каструлю». І так далі, поки хтось не помилиться.

Ігри з батьками

Грати дитині 5-6 років буде набагато веселіше разом із дорослими. Для проведення часу підійде кожна з перерахованих вище ігор. При цьому дорослий зможе виправити дитину, якщо вона щось робитиме не так, або підкаже, як правильно потрібно діяти в тому чи іншому випадку при виникненні труднощів.

Популярні ігри для хлопчиків

Хлопчики здебільшого відрізняються високою рухливістю. Тому й ігри для них слід обирати відповідні:

  1. Різноманітні спортивні ігри. Причому це може бути не тільки футбол або волейбол, а й інші заняття, в яких хлопчику доведеться проявляти всю свою спритність.
  2. Будівництво. Побудувати споруду можна не лише за допомогою конструктора. Підійдуть навіть звичайні коробки, стільці з пледом тощо.
  3. Сюжетно-рольові. Сюди можна віднести гру в будівництво, піратів чи поліцейських. Таким чином дитина зможе навчитися взаємодіяти з іншими людьми.

Популярні ігри для дівчаток

Для дівчаток є свої сюжетно-рольові ігри:

  1. Доньки-матері. Це найпопулярніша гра серед дівчаток дошкільного віку. Психологи запевняють, що, граючи з дівчинкою в дочки-матері, батьки зможуть поспостерігати за собою збоку, тому що діти зазвичай копіюють модель поведінки своїх мами й тата.
  2. Магазин чи лікарня. Варіантів таких ігор безліч. А на допомогу юним лікарям чи продавцям сьогодні у дитячих магазинах можна знайти тематичні набори, у яких є весь необхідний для цього атрибут.
  3. Салон краси. Бажання бути красивою закладено природою у кожній дівчинці. Тому вони з таким задоволенням робитимуть зачіски, манікюр чи інші процедури своїм батькам, лялькам або подругам.

Також ви можете ознайомитися з іншими варіантами рухливих ігор, занять на розвиток уваги, мови, мислення, пам’яті у дошкільника у нашій статті: Дошкільні заняття: у що пограти з дитиною 5-6 років вдома.

Висновки

Проводячи вільний час із дитиною, батьки не повинні боятися проявляти фантазію. Ігри з дітьми вдома – це чудова можливість краще їх зрозуміти та навчити чомусь новому, корисному. При цьому важливо, щоб ігри подобалися дитині та відповідали її віку.

Автор:

Сторожук Олександр Михайлович

CEO DV clinic, психофізіолог

Задати питання або записатися на прийом

Запитати в Viber

Запитати в Telegram

Запитати в Facebook

Спробуйте стікерпаки нашого центру

перейдіть за посиланням для завантаження

dv278