Дошкольные занятия

Дошкільні заняття: у що пограти з дитиною 5-6 років вдома

До 5-6 років дитина стає вже повністю сформованою особистістю. У неї вже є своя думка і погляд на те, що відбувається навколо. Тому зайняти її стає все складніше. Але якщо з якоїсь причини вийти на прогулянку неможливо, перед батьками постає серйозна проблеми – у що пограти з дитиною, щоб це було цікаво і корисно для її розвитку.

Якими повинні бути ігри?

У 5-6 років багато дітей готуються йти до школи. Щоб там було легко вчитися, важливо розвинути певні навички:

  • пам’ять;
  • мова;
  • уява;
  • знання про все, що нас оточує;
  • мислення.

Розглянемо, які ігри допомагають розвинути кожну з цих навичок.

Пам’ять

У цьому віці у дитини починає формуватися довільна пам’ять, тобто для освоєння нового матеріалу вона повинна докласти певних зусиль. Допомогти її розвитку можуть такі ігри:

  1. «Числовий ряд». Дорослі кажуть 3, 5 або більше чисел, що не йдуть один за одним в числовому ряду. Дитина повинна правильно їх повторити. Згодом завдання потрібно ускладнювати – називати більше чисел, використовувати двозначні числа.
  2. «Відеоряд». У цьому випадку замість чисел дитині пропонують вивчити кілька карток з малюнками, після чого зображення закривають, а малюк повинен назвати все, що там було намальовано.

Мова

До 5-6 років у дитини вже формується правильна вимова. Діти здатні самостійно вивчити і розповісти невеликий вірш, скласти за допомогою дорослого просту розповідь, переказати невеликий текст. Для розвитку цього вміння батьки можуть запропонувати наступні ігри:

  1. Заучування скоромовок, які формують навик вимови різних звуків.
  2. Гра в міста, тварин, фрукти і т. д. Вона полягає в тому, що один гравець називає будь-яке місто. Другий згадує місто, назва якого починається на останню букву попереднього слова.
  3. Підбір ознак до одного предмету. Наприклад, попросіть дитину описати яблуко. Воно може бути: великим, жовтим, зеленим, соковитим, стиглим, солодким і т. д.

Уява

Щоб розвивати уяву, можна разом з дитиною скласти казку або намалювати вигаданих тварин. Також допоможуть наступні заняття:

  1. Збірка конструктора. Він може бути будь-яким (пластмасовим, дерев’яним, металевим). Головне, щоб конструктор подобався дитині. Складати його можна за схемою або придумувати власні конструкції.
  2. Ліплення і аплікація. Це хороший спосіб для самовираження дитини 5-6 років.

Знання про навколишній світ

Кожній дитині цікаво дізнаватися щось нове. Тому для неї не складе труднощів вивчити нову інформацію. До цього віку вона уже повинна добре знати своє ім’я, прізвище, адресу, орієнтуватися в порах року, днях тижня, рослинах, тварин і т. д.

Щоб розширити кругозір дошкільника, з ним можна пограти в наступні ігри:

  1. Тематична вікторина. Батьки з дитиною повинні по черзі називати назви птахів, квітів або інших обраної категорії. Переможе той, хто дасть відповідь останнім.
  2. Тематичні гри. Грати в доктора, будівельника, поліцейського виявляється не тільки весело, але ще й корисно для розвитку дитини.
  3. Годинники. Використовуючи макет годинника зі стрілками, можна навчити дитину розуміти час. Додатково можна скласти розпорядок дня і запропонувати їй самостійно за ним стежити.

Мислення

Завдяки можливості самостійно формувати образне мислення, дитині буде простіше вирішувати в розумі прості завдання шляхом побудови логічних ланцюжків, причинно-наслідкових зв’язків та інших умінь. Розвинути їх допоможуть такі заняття:

  1. Лабіринт. На аркуші паперу батьки можуть намалювати імпровізований лабіринт і запропонувати малюкові знайти з нього вихід.
  2. Пошук відсутнього ознаки предмета. Дитині пропонують подивитися на групу схожих за певною ознакою предметів і запропонувати знайти один малюнок, де цієї ознаки немає.
  3. Розгадування загадок допомагає розвитку мислення. Крім цього, можна запропонувати дитині придумати свою загадку.
  4. Вибудовування геометричного ряду в певній послідовності.
  5. Проведення простих дослідів. Наприклад, продемонструвати малюкові, що звичайна вода може мати різні стани. Для цього заморозити лід, розморозити його, закип’ятити чайник і показати пар.

Рухливі ігри

Не варто забувати і про те, що дитині потрібні активні заняття. Навіть якщо на вулиці погана погода або не можна виходити з іншої причини, знайти підходящу гру можна і вдома. Наприклад:

  1. Тренування влучності. Для цього потрібно поставити відро або іншу ємність, куди можна разом кидати маленькі кульки з паперу.
  2. Гра з повітряними кульками. Завдання не дати кульці впасти на підлогу. Для цього можна використовувати руки, книги, будь-які підручні предмети або просто дути на неї знизу. Переможе той, чия кулька довше протримається в повітрі.
  3. Ноги-вудки. Для цієї гри в тазик висипають іграшки невеликого розміру без гострих кутів. Гравці сідають на підлогу поруч з тазиком і за допомогою ніг витягують по черзі іграшки. Переможе той, хто зможе витягти більше предметів.

Всі перераховані ігри можна чергувати. На одну з них рекомендують виділяти не більше 15 хвилин, адже в цьому віці дитині ще складно тривалий час концентрувати увагу на чомусь одному. Інакше вона швидко втомиться і втратить інтерес до гри.

Якщо малюкові щось складно запам’ятати або виконати з першого разу, не варто його квапити. Проявіть терпіння, і дуже скоро дитина освоїть все, що їй потрібно для школи.

Автор:

Сторожук Марія Вікторівна

Співзасновник, психолог, сертифікований фахівець методу біоакустичної корекції

Задати питання або записатися на прийом

Запитати в Viber

Запитати в Telegram

Запитати в Facebook

Спробуйте стікерпаки нашого центру

перейдіть за посиланням для завантаження

dv278