Дислексія у дітей

Дислексія у дітей: визначення, види, причини, симптоми, профілактика та лікування

Деякі діти в процесі навчання стикаються з проблемою букв і мовних символів. В результаті вони можуть читати слова задом наперед, змінювати звуки, змішувати їх, спотворювати структуру слова, що призводить до складнощів у сприйнятті і роботі з текстом. Так проявляє себе дислексія.

За статистикою, з таким порушенням зустрічається близько 10% дітей. При своєчасній і правильній корекції можливо досягти рівня, при якому навчання не буде викликати труднощів.

Що таке дислексія?

Таку назву отримав розлад основних навичок читання. Його причини полягають в порушенні психічних функцій, які відповідають за процес роботи з текстом. Дислексія у дітей має генетичне походження. Тому, якщо у одного з батьків є подібне порушення, є ймовірність, що з ним зустрінеться і дитина. Причому виникає патологія не тільки у малюків із затримкою психічного розвитку, а й у дітей з абсолютно нормальним інтелектом. У хлопчиків дане порушення діагностується в 4,5 рази частіше, ніж у дівчаток.

Зазвичай такі діти відчувають труднощі з розпізнаванням деяких символів або знаків, через що вони не здатні зрозуміти сенс слова або правильно скласти речення. При цьому інші когнітивні і творчі здібності не страждають.

Причини дислексії

Причини дислексії у дітей мають нейробіологічний характер. Визначено, що в одній з частин скроневої звивини у них є зони зі зниженою щільністю. Крім цього, медики виділяють й інші чинники, які можуть спровокувати розвиток патології. До них відносять:

  • підвищена активність правої півкулі на тлі зниження активності лівої;
  • перенесені черепно-мозкові травми;
  • перенесений менінгіт та інші небезпечні інфекції;
  • ускладнення, що виникли під час внутрішньоутробного розвитку плода внаслідок впливу на нього токсичних речовин (нікотин, алкоголь, наркотичні речовини) або внутрішньоутробних інфекцій (краснуха, кір);
  • ускладнення, що виникли на етапі пологів (асфіксія, стрімкі або затяжні пологи).

Крім цього, причиною можуть стати і соціальні чинники:

  • неблагополучне оточення;
  • інтенсивні навчальні навантаження;
  • синдром ізоляції;
  • двомовність (коли батьки при дитині говорять кількома мовами);
  • дефіцит уваги і спілкування.

Як проявляється дислексія в різному віці?

Загальні ознаки дислексії у дітей незалежно від їх віку полягають в складності сприйняття і засвоєння окремих звуків (літеральна форма) і в читанні слів (вербальна форма). Крім цього, є й інші симптоми, які відрізняються в залежності від віку дитини.

Дошкільнята

Дислексія у дітей дошкільного віку проявляється в складності вимовляти або запам’ятовувати слова. Це здатне привести до того, що дитина не зможе нормально спілкуватися зі своїми однолітками. Відзначається погана словесна пам’ять. Малюк не може згадати ті з них, які недавно вивчив.

Виникають складнощі з освоєнням базових письмових навичок, читанням. Такі діти не здатні визначити, де право, а де ліво, верх або низ. Також вони можуть переставляти місцями літери або навіть слова, що провокує незв’язну мову.

Молодші школярі

Дитині з дислексією, яка пішла до школи, складно дається розпізнавання слів. Вона може їх забувати, замінюючи зовсім іншими, які за звучанням або значенням схожі. Під час читання або письма вона може переставляти букви місцями, їй складно розібратися в арифметичних знаках. В результаті нові навички таким дітям даються дуже погано. Вони не можуть запам’ятати простих фактів.

Через це у дислектиків знижується самооцінка, можливий розвиток депресивного стану. Це позначається на особистості і поведінці школяра. Він може вести себе імпульсивно або ніяково. Нерідко порушеною виявляється координація рухів. Відкоригувати таку поведінку можна, якщо вчасно зайнятися корекцією проблеми. Тому всі педагоги повинні знати, що таке дислексія у дітей шкільного віку та як з нею боротися.

Середній шкільний вік

На відміну від інших учнів дитина з дислексією погано і повільно читає. Тому на уроці вона може відмовлятися виходити до дошки, читати вголос. Таких дітей відрізняє неправильна вимова слів, нерозбірливий почерк, погана пам’ять. У них зазвичай немає друзів, вони ведуть себе відсторонено.

Старші школярі

При письмі така дитина допускає багато помилок. Вона повільно і неохоче читає, неправильно вимовляє слова. У школяра спостерігаються проблеми з викладенням почутого або прочитаного, узагальненням інформації. До всього нового підліток дуже погано адаптується. Робота і навчання дітей з дислексією йде дуже повільно.

Симптоми дислексії

Знаючи, що таке дислексія у дітей, її симптомами можна назвати:

  1. Порушення виконавчих функцій. У дитини виникають проблеми з завданнями, для яких потрібне планування. Наприклад, утруднення у неї можуть викликати такі на перший погляд прості дії, як прибирання в кімнаті.
  2. Порушення мови і складності в спілкуванні. Дитина не може сприймати на слух інформацію, розуміти і слідувати інструкції, правильно вимовляти слова, висловлювати думки. Її мова виглядає непевною.
  3. Проблеми з читанням і письмом. Таким дітям складно розшифрувати символи, вони неправильно пишуть або вимовляють слова, не розуміють зміст прочитаного. При письмі можуть допускати дуже багато помилок. Багато хто не здатен правильно тримати ручку, через що їх почерк нерівний і нерозбірливий. Написані букви можуть бути занадто дрібними або навпаки великими.
  4. Порушення моторики й орієнтації в просторі. Діти не розуміють, де право і ліво, як це – зовні і всередині. Зовні може здатися, що вони неуважні і неакуратні. Дитина, що страждає дислексією, виглядає незграбною. Вона нездатна грати в ігри, що вимагають концентрації уваги або координації рухів. Робота в команді для неї незбагненна.
  5. Неправильне розуміння часу. Дитина губиться в часі, не може назвати, який сьогодні день тижня, місяць або рік.
  6. Проблеми з математикою. Оскільки дислексія у дітей полягає в нездатності сприймати окремі символи, їм складно даються будь-які математичні дії. Вони не можуть вивчити таблицю множення.
  7. Складнощі з соціалізацією. Дитині, яка страждає дислексією, складно спілкуватися з іншими людьми, тому у них часто немає друзів.

Профілактика дислексії

Помітивши у дитини будь-які порушення мови або письма, важливо починати діяти. Від того, коли і які заходи будуть вжиті, залежить подальший успіх у навчанні, відносини з іншими людьми, рівень самооцінки і багато іншого. Для цього потрібно розуміти, як допомогти дитині з дислексією.

Профілактика цього порушення повинна починатися ще в ранньому віці. До неї відносять наступне:

  • розвиток дрібної моторики;
  • виконання завдань, що сприяють поліпшенню пам’яті або концентрації уваги;
  • розвиток зорово-просторового сприйняття;
  • формування лексико-граматичної будови;
  • виконання завдань на подолання порушення вимови звуків.

Методи корекції дислексії

Існує багато різних методик, спрямованих на корекцію дислексії. Але потрібно розуміти, що чим раніше почати їх використання, тим вищі шанси досягти необхідного рівня грамотності.

Методика Дейвіса

Її автор упевнений, що дислексія безпосередньо пов’язана з дезорієнтацією людини в часі, просторі. Тому, щоб позбутися проблеми, він запропонував усунути першопричини цього явища. Ця методика підходить для дітей середнього і старшого шкільного віку.

Щоб контролювати дезорієнтацію, необхідно навчити дитину особливим прийомам, які допоможуть їй зрозуміти, коли відбувається порушення. Вона повинна навчитися оцінювати те, що відбувається, дивлячись на себе з боку. Після цього школяр повинен проаналізувати отриману інформацію і зробити висновки. Коли він навчиться розпізнавати себе в просторі, букви і символи буду сприйматися правильно.

З дошкільнятами він запропонував займатися по-іншому. Оскільки в цьому віці малюк ще не здатний оцінювати те, що відбувається, коригувати порушення вчений запропонував за допомогою поетапних занять:

  1. Дитині забезпечуються комфортні умови.
  2. Заняття починаються з розвитку координації. Використовуючи м’яч, відбувається навчання поняттям вниз-вгору, вліво-вправо.
  3. На другому етапі слід зайнятися ліпленням. З пластиліну дорослий з дитиною ліплять літери, які потім складаються в склади і слова.
  4. При навчанні читанню дитину вчать спочатку переглядати слово зліва направо. При цьому вона повинна впізнавати і виділяти літери. Коли ця здатність буде закріплена, переходять до етапу осмислення словосполучень, речень, тексту.

Метод Корнєва

В його основі лежить рання діагностика порушень за допомогою спеціальних тестів. Для цього перед дитиною викладається ряд предметів, які вона повинна по порядку назвати, згадавши про їх призначення. Крім цього, їй пропонують визначити, що знаходиться праворуч або ліворуч, повторити ритм або рух за дорослим. Корекція дислексії у дітей за даною методикою повинна проводитися в ігровій формі з контролем отриманих нових навичок.

Як лікувати дислексію у дітей?

Комплекс вправ для лікування дислексії у дітей розробляється індивідуально для кожної дитини. При цьому до уваги береться причина, ступінь і тяжкість розвитку порушення, наявність супутніх патологій, вік.

Розвиток фонематичних процесів

Комплекс спрямований на те, щоб сформувати у дитини здатність не тільки сприймати, а й розрізняти звуки. Для цього дітям пропонують послухати звуки природи, після чого вони повинні сказати, хто їх видає. Потім можна переходити до побутових та інших груп звуків.

Ще одна вправа полягає у вимові одного й того ж звуку швидко і повільно, тихо і голосно. Додатково дитині пропонують ряд картинок, де вона має відшукати пару зі схожим звучанням. Наприклад, гайка-галка. На наступних заняттях їй пропонують підібрати риму або закінчити вірш.

Розвиток голосу і мовного апарату

Існує ряд вправ, спрямованих на розвиток голосу і мовного апарату, які допомагають подолати дислексію:

  • затримка дихання або неповний видих;
  • імітація звуків (муркотіння кішки, шипіння змії);
  • на видиху дитина має виголосити всі приголосні літери, написані в рядку;
  • читання скоромовок з поперемінною зміною темпу або гучності голосу.

Розвиток дрібної моторики

Такі тренування підвищують здатність сприймати предмети на дотик, що позитивно відбивається на функціонуванні головного мозку. Ефективними є пальчикова гімнастика, ігри на зразок «Сороки-ворони», масаж пальців, ліплення, шнурівка, збірка конструктора або пазлів.

Розвиток зорового сприйняття

Таким чином вдасться сформувати навички читання через розвиток зорово-просторової уяви. Наприклад, дитині пропонується в представленому ряду складів «МА-БА-КЕ-ТА» вибрати зайвий.

Чи можна вилікувати дислексію повністю?

Повністю позбавитися дислексії неможливо. Але фахівці впевнені, що можна навчитися з нею жити. Якщо порушення виявлено в ранньому віці, за допомогою правильно проведеної корекції вдасться досягти того, що дитина не буде відчувати труднощів з навчанням у школі, спілкуванням з однолітками.

Поради фахівця

Помітивши у своєї дитини будь-які відхилення від норми (неправильна вимова слів, неможливість запам’ятати простий віршик або повторити сказане речення), не варто все списувати на пустощі, лінь і т. д. Необхідно проконсультуватися з фахівцем, який зможе визначити дислексію і своєчасно підбере метод корекції .

Якщо порушення все ж підтвердилося, потрібно починати діяти. На сьогоднішній день ця проблема вже добре вивчена. Існують численні методики і програми корекції дислексії, розроблені для дітей різного віку. Для складання курсу корекції необхідно звернутися до логопеда.

Автор:

Сторожук Марія Вікторівна

Співзасновник, психолог, сертифікований фахівець методу біоакустичної корекції

Задати питання або записатися на прийом

Запитати в Viber

Запитати в Telegram

Запитати в Facebook

Спробуйте стікерпаки нашого центру

перейдіть за посиланням для завантаження

О центре