При різних захворюваннях у дитини батьки намагаються відразу ж починати медикаментозну терапію. Але виявляється позбутися багатьох недуг можна простіше і безпечніше. Досить пройти курс масажу. Ця процедура здатна поліпшити стан малюка і прискорити процес одужання.

Користь масажу для дітей

Під час сеансу масажист механічно впливає на шкіру і м’язи дитини. Це дозволяє активізувати роботу всіх органів і систем. Після курсу масажу у дітей спостерігаються такі позитивні зміни:

  • правильніше і швидше розвиваються рухові навички (малюк раніше починає повертатися, сідати, повзати);
  • поліпшується активність головного мозку;
  • нормалізується м’язовий тонус;
  • посилюється кровообіг;
  • активізуються всі фізіологічні процеси.

Залежно від стану дитини, часу проведення масажу і використання певної методики процедура може по-різному впливати на дитячий організм. Наприклад, для зняття гіпертонусу використовують розтирання і погладжування. Активізувати тонус м’язів здатні поплескування.

Види дитячого масажу

Залежно від того, якого результату потрібно досягти, фахівець вибирає певний вид масажу:

  1. Лікувальний. Його призначають при різних захворюваннях. Основна мета оздоровчого масажу – вирішення певної задачі. Процедура може бути призначена невропатологом, педіатром, хірургом, ортопедом з 2-3 місяців.
  2. Корекційний. Цей вид масажу дає можливість закріпити отриманий під час лікувальної процедури ефект. Також його проводять для запобігання рецидиву. Він виконується фахівцем строго за призначенням лікаря.
  3. Профілактичний. Даний вид масажу спрямований на зміцнення захисних сил дитячого організму і його повноцінний розвиток. Навчитися такій техніці можуть і батьки, щоб регулярно проводити його своїй дитині.

Прийоми дитячого масажу

Процедура для дитини і дорослого сильно відрізняється. Для досягнення поставленого результату використовуються:

  1. Погладжування. Такими діями масажист підготує дитячу шкіру до подальших маніпуляцій. При цьому посилюється кровообіг, заспокоюється нервова система, розслабляються м’язи. Всі дії виконуються долонею в напрямку лімфотоку плавними рухам.
  2. Розтирання. Прийом сприяє підвищенню тонусу, спрямований на посилення кровотоку, забезпечує живлення тканин, в тому числі нервових волокон, допомагає розігріти м’язи і сухожилля. Такі рухи більш інтенсивні, ніж погладжування. Вони виконуються всією поверхнею долоні або трьома пальцями за годинниковою стрілкою.
  3. Розминання. Прийоми нагадують розтирання, але є більш інтенсивними і мають вираженіший вплив. Розминання виконується трьома пальцями поступальними рухами або по колу. Цей прийом необхідний для зняття набряків, поліпшення крово- і лімфообігу. Завдяки позитивному впливу на дихальну систему розминання використовують при бронхітах та інших захворюваннях органів дихання.

Вібрації. Дані маніпуляції мають тонізуючий ефект, здатні знімати біль і спазм. Крім цього, відзначається здатність вібрацій активувати обмінні процеси в організмі. Інтенсивні рухи виконуються всією поверхнею долоні або тільки пальцями.

Протипоказання до дитячого масажу

Незважаючи на користь процедури, існують стани, коли робити масаж дитині не можна. До них відносяться:

  • гарячковий стан або підвищена температура тіла;
  • хронічне захворювання в стадії загострення;
  • наявність на шкірі ран, дерматиту або ознак інших шкірних патологій в гострому стані;
  • загострення інфекційного захворювання;
  • зміна структури кістки внаслідок рахіту;
  • гіпотрофія м’язів;
  • вада серця.

Також від масажу варто відмовитися в день, коли дитині робилося щеплення або інші процедури.

Особливості проведення процедури

Процедура виконується щодня. Важливо, щоб після прийому їжі пройшло не менше 40 хвилин. Після масажу годувати дитину можна не раніше, ніж через півгодини. Тривалість сеансу – 5-20 хвилин.

При проведенні дитячого масажу фахівець не використовує кремів, масел, присипки чи іншої косметики. Також не допускається, щоб у людини, яка проводить процедуру, були довгі нігті або прикраси на пальцях.

Під час проведення масажу фахівець дотримується деяких правил:

  1. Перед початком сеансу важливо встановити контакт з дитиною. Для цього можна трохи з нею погратися або поговорити.
  2. Стіл, на якому роблять масаж, повинен мати зручний підхід з усіх сторін. Його поверхня накривається натуральною тканиною або дитячою пелюшкою.
  3. Заборонено здавлювати шкіру або суглоби малюка. Всі рухи виконуються плавно і акуратно. Сильні натиски на область кістки виключені. Важливо уникати різких рухів, які здатні налякати дитину або заподіяти їй шкоду.

Під час масажу важливо, щоб дитині було комфортно. Тому не варто починати сеанс, якщо малюк засмучений, погано себе почуває або сильно збуджений. Оптимальна температура в приміщенні, де проводиться процедура – 20-22 градуси. Влітку допускається відкрити вікно, виключаючи протяг.

Повторити курс лікувального масажу можна через 3 місяці.

Скористатися такою послугою пропонуємо в нашій клініці. Кваліфікований масажист подбає про здоров’я та хороше самопочуття вашого малюка.

Автор:

Сторожук Олександр Михайлович

CEO DV clinic, психофізіолог

Задати питання або записатися на прийом

Запитати в Viber

Запитати в Telegram

Запитати в Facebook

Спробуйте стікерпаки нашого центру

перейдіть за посиланням для завантаження

dv278