розвиток мовлення у дитини у різному віці

Що дитина повинна говорити в своєму віці? Перевіримо!

Перші ознаки затримки мовного розвитку дуже просто помітити в домашніх умовах. Прямо зараз давайте проведемо невеликий тест і перевіримо, чи розвивається мовлення вашого малюка відповідно до віку. ?

На кожне питання відповідайте «Так» або «Ні» і відзначайте відповіді.

? До 1 року – 1,5 років.

Дитина ще не говорить, але вже активно видає різні звуки, намагається спілкуватися на своїй “мові” з різних звуків.

? 1 рік.

Дитина постійно повторює добре знайомі слова? Знає вже близько 40 слів? Просить або спілкується словами на кшталт «Дати», «На» «Мама» і т.д?

? 1,5 роки.

Малюк почав говорити перші усвідомлені фрази? Починає ставити питання «Куди?», «Чому?», «Навіщо?», «Що це?»? Намагається активно повторювати за іншими людьми?

? 2 роки.

Словниковий запас виріс до 200-300 слів? Мовлення стає більш складним? З’являються речення з трьох слів?

? 3 роки.

Словниковий запас помітно зріс до 1000 слів? Дитина почала використовувати відмінки, числа, часи? Постійно використовує прості словосполучення і фрази?

? 4 роки.

Мовлення стало більш самостійним і осмисленим? Дитина починає розуміти категорії слів (наприклад, посуд, одяг, тварини, рослини)? Речення дитини стали розгорнутими? Свистячі і шиплячі звуки вимовляє правильно?

? 5 років.

Малюк може самостійно описати картинку? Придумати для неї розповідь? Він перестав плутати звуки і букви в знайомих словах? Речення стали досить “дорослими”, з усіма частинами мови?

? 6 років.

Кількість простих і складних речень продовжує збільшуватися?

У мовленні чітко розділяються події минулого, сьогодення і майбутнього? Помилки в вимові слів і звуків відсутні? На поставлене запитання дитина дає розгорнуту і докладну відповідь? Незнайомі слова розуміє або намагається пояснити по-своєму?

Перевірили? Якщо всі відповіді для віку вашої дитини «Так» – мовлення вашої дитини розвивається нормально ?

Якщо одна або два відповіді «Ні» – згадайте як вона говорила рік тому і дайте відповідь на відповідні питання. Якщо знову є відповіді «Ні» – не лякайтеся.

Для вірності можете показати дитину логопеду у Корекційному центрі Розвиток, щоб переконатися остаточно, чи все в порядку ?

Автор:

Сторожук Марія Вікторівна

Співзасновник, психолог, сертифікований фахівець методу біоакустичної корекції

Задати питання або записатися на прийом

Запитати в Viber

Запитати в Telegram

Запитати в Facebook

Спробуйте стікерпаки нашого центру

перейдіть за посиланням для завантаження

dv278