Батькам нерідко важко зрозуміти, коли вони самі можуть допомогти своїй дитині вирішити проблему, а коли потрібно звернутися до спеціаліста ??. А ще дехто боїться вести дитину до психолога, боїться засудження, боїться, що хтось подумає, що з дитиною щось не так.

Насправді ж психолог часто потрібен для того, щоб допомогти дитині, направити її. Або ж допомогти позбавити деяких проблем, що заважають розвитку дитини.

Ось кілька серйозних дзвіночків, після яких необхідно сходити на прийом до дитячого психолога:

Відставання у розвитку від однолітків.

Деякі відставання виникають на фоні стресу у дитини і коригуються спеціальними заняттями за системою. Кожна дитина з проблемами розвитку потребує спеціальних прийомів виховання. Спілкування батьків з такою дитиною також потребує особливого підходу – саме цим і займеться дитячий психолог.

Безпричинне ниття і істерики, страх, нетримання сечі вночі.

У цих випадках не потрібно чекати, що «саме пройде». Скоріш за все такі проблеми з поведінкою – це сигнали інших проблем, які не можна відпускати.

Різка зміна звичок, сну, апетиту.

Нічні кошмари, труднощі з пробудженням або засипанням, підвищений або знижений апетит, головний біль та біль у животі теж можуть сигналізувати про певні проблеми. Якщо після відвідування педіатра виявляється, що у дитини все в порядку, варто шукати психологічні причини.

З’являються проблеми вдома, в школі, в садочку, на вулиці.

Дитина не має сил впоратися зі своїми емоціями, починає погано себе вести, чинити опір вихованню. Тут варто почати з відвертої розмови. Якщо ситуація незрозуміла – звернутися до психолога, бо він зможе допомогти зрозуміти дитину і причини такої поведінки та знайти вихід із ситуації.

Заглиблення в себе

Пасивність у взаємодії зі світом – відхилення від норми. Якщо дитина надовго «відключається», не реагує на інших дітей, не звертає увагу на подразники або іграшки – треба розібратися, що відбувається. Так можуть проявлятися неврологічні проблеми.

Аутоагресія

У цьому випадку дитина завдає шкоди не іншим, а собі самому: нав’язливо гризе нігті або жує губу, кусає руки, вириває волосся, щипає. Для дитсадівського віку характерний «палець в роті», стереотипні рухи (дитина розгойдується, одноманітно махає руками). Така поведінка може проявлятися ситуативно, в моменти збудження, стресу.

Все це симптоми аутоагресії, які говорять про дисгармонійний розвиток дитини або сигналізують про неврологічний розлад.

Якщо є тривога: «А симптом чи це?», Краще прийти і проконсультуватися. Одного заняття, швидше за все, буде досить для діагностики.

Як кажуть у нас, в центрі Розвиток «Важких дітей не буває. Бувають труднощі, з якими дитині складно впоратися»

Автор:

Сторожук Марія Вікторівна

Співзасновник, психолог, сертифікований фахівець методу біоакустичної корекції

Задати питання або записатися на прийом

Запитати в Viber

Запитати в Telegram

Запитати в Facebook

Спробуйте стікерпаки нашого центру

перейдіть за посиланням для завантаження

dv278